Boosta din hud med kollagen

Boosta din hud med kollagen

Kollagen är ett fiberprotein som bildas naturligt i hudens mellersta hudlager, dermis, även kallad läderhuden. Kollagenet består av byggstenar i form av aminosyror, som i sin tur bildar långa peptidkedjor och blir till kollagenfibrer. Förutom att leder, muskulatur och immunsystem behöver detta viktiga ämne för att fungera normalt, är detta en avgörande beståndsdel för huden. Där samarbetar det med elastin för att bilda en stark och smidig hudstruktur. Kollagenet fungerar både som ett fyllnadsmedel och ett material som påminner om lim, vilket håller huden fast, elastisk och återfuktad samt ger stadga åt skelett samt håller blodkärlen friska. 

I tjugofemårsåldern är kollagennivåerna som högst i våra kroppar, då består en tredjedel av proteinet i kroppen av kollagen, vilket motsvarar cirka 70% av huden. Efter detta tappar vi dessvärre cirka 1% kollagen varje år. Men det innebär också att ett tillskott av kollagen kan göra så att vår hud ser ungdomlig och slät ut längre och att huden får hjälp att läka när den skadas. 

 

Kollagenets värsta fiende 

Vi kan inte göra mycket för att påverka vårt åldrande, men UV-ljus bryter ner kollagenet snabbare, även på vintern. Även rökning har en negativ effekt på kollagenet, vilket inte är någon jätteöverraskning, då cigaretter allmänt är väldigt dåliga för hudens hälsa och utseende. 

 

En skräddarsy morgonrutin kan vara lösningen

Det är inte helt fastställt huruvida hudvårdsprodukter med tillsatt kollagen kan slussas ner tillräckligt långt ner i huden för att göra nytta. Men du kan med fördel ta kollagen i form av ett kosttillskott varje morgon, för att boosta kroppen och huden, och rädda den under en solfattig vinter. Tänk på att få rätt dosering anpassad för just dig, och att det bör ätas ihop med c-vitamin för bästa effekt. Med denna superkombo motverkar du effektivt besvär med torr hud som saknar lyster. 

Förutom vitamin C, som är nödvändigt för att kollagen ska kunna produceras, bör du alltså skydda huden mot UV-strålning som bryter ner kollagenet i förtid, med hjälp av SPF. Du bör också äta mat eller kosttillskott med många antioxidanter för att skydda kollagenet mot nedbrytning via fria radikaler. Produkter med A-vitamin stimulerar kollagenproduktionen, och tänk även på att exfoliera huden regelbundet med en peeling vilket påskyndar cellförnyelsen.