Hudvård för ögonen

Hudvård för ögonen

Hur tar man bäst hand om den känsliga huden kring ögonen? Vi listar tre anledningar till varför du bör investera i ögonvård, och vad du ska tänka på i valet av produkter.

Det sägs att en produkt specifikt anpassad för ögonen är ett onödigt moment i din hudvårdsrutin, att huden i det området är samma som i resten av ansiktet. Myt eller sanning? I förlängningen skulle då hudvårdsmärken över hela världen ta fram ögoncrèmer i sina serier för att få sälja en extra vara, men också för att konsumenterna efterfrågar denna typ av produkt. Och kunderna har helt rätt, det finns anledningar till att det inte känns helt bra att applicera en vanlig ansiktscrème direkt under och vid sidan om ögonen.

Molekylernas vikt

Huden runt ögonen är de facto mycket tunnare än i resten av ansiktet, för att inte tala om huden på kroppen. Det är därför blodkärlen som utvidgas vid trötthet blir extra synliga just där – det syns när du inte har sovit, mörka ringar eller svullnader kommer som ett brev på posten. En ögonprodukt kan mildra detta tillstånd, även om en hälsosam livsstil givetvis är central för bästa resultat. Men poängen är, att eftersom att huden är så tunn, kan vi inte pressa ner den med ansikts- eller kroppsprodukter, då dessa har större och tyngre molekyler än anpassad ögonvård. Huden förtunnas dessutom med åldern, och blir både torrare och känsligare. Det finns inte så mycket utrymme att gömma ohälsa vid ögonen, så bäst är att kontinuerligt sköta om med en noga utvald ögonrutin som inte alls behöver ta mycket tid.

 

Irriterande doftämnen

Många använder samma fuktgivare överallt; på kropp, i ansikte och runt ögonen. Man kanske inte är intresserad av hudvård över huvud taget, och vissa smörjer inte in sig alls. Vi respekterar att alla är olika, men om man använder exempelvis en bodylotion nära ögonen, finns risk för irritationer och allergier. Kroppsprodukter av det här slaget innehåller inte sällan parfym, medan en ögoncrème oftast är snäll mot ögonen, och saknar skadliga ämnen som retar även om de skulle råka komma in i ögat. Dessutom tillsätts gärna anti age-effekter, då kråksparkarna brukar bli synliga tidigare än övriga mimiklinjer, då vi exempelvis skrattar eller kisar i solen. Väljer du en vanlig fuktcrème går du miste om dessa fördelar.

 

Inte samma djungel

Inom ögonvård erbjuds inte lika stor uppsjö av alternativ som övrig hudvård, men det finns några texturer att välja mellan. Är du yngre och endast är ute efter att återfukta och förebygga torrhetslinjer, går det bra med en gelé eller lättare lotion. Har du passerat trettio kan du satsa på en rikare crème som jobbar på tidiga ålderstecken, alternativt välja produkt efter just dina behov. Den som är mycket torr kan testa ett viktlöst ögonserum under ögoncrèmen och jobba med lager, det finns även ögonmask i form av små kuddar berikade med nyttigheter att lägga mellan varven. Du applicerar din ögonprodukt genom att dutta med ringfingret under ögat och vid yttre ögonvrån, samt under ögonbrynet. Lägg ingenting på locket och tänk på att denna vård har en tendens att röra sig uppåt och inåt, varpå man aldrig ska applicera för nära.