Hudvårdande ingredienser att hålla koll på

Hudvårdande ingredienser att hålla koll på

En innehållsförteckning kan verka komplicerad om man inte vet vad ska eftersöka i en produkt, den kan vara lång och framstå som ett främmande språk med ord som inte ger någon vägledning alls. Vi har koll på ingredienserna att kika efter när du väljer hudvård, där de mest verksamma är aktiva ditos.

Klassiker

AHA är en syrablandning där glykolsyra och mjölksyra är de mest vanliga huvudingredienserna. Tillsammans rengör de på djuper och exfolierar, motverkar torrhet, fina linjer och ger en fräsch lyster om du inte överanvänder den. Syror gör även huden mer känslig, varpå SPF med inbakat UV-skydd hindrar solen från att skada med sin exponering. Även antioxidanter ger huden ett utökat skydd mot yttre påverkan som föroreningar och oxidativ stress. Fria radikaler som åldrar huden i förtid blockeras effektivt.

Populära fuktgörare är exempelvis glycerin som gör huden mjuk och smidig, men också den älskade hyaluronsyran som både kan arbeta på djupet eller plumpa upp hudytan beroende på molekylstorlek. Även Aloe Vera återfuktar samtidigt som irritationer lugnas.

Sen har vi förstås vitaminerna; A, C och E som är en viktig antioxidant. Vitamin E saktar därmed ned hudens åldrande, slätar ut och gör huden fastare. Läkandet av ärr påskyndas och eksem avhjälps, likaså hudinflammationer och psoriasis.

Nya populära tillskott

Perfluorcarbon låter lite som stjärningrediensen i en tandkräm, men är i själva verket en hudvårdare att komma ihåg samt leta efter. Denna effektiva och aktiva substans gör det nämligen möjligt att kapsla in och transportera ner syre i huden, vilket inte är det lättaste. Porerna öppnas och syret slussar ner vilket får huden att andas – denna process påskyndar även cellförnyelsen vilket i sin tur ökar den naturliga kollagenproduktionen.

Annat som är trendigt i hudvård just nu är bioidentiska ingredienser och hållbarhet i fokus. Vi har lämnat starka och skadliga ämnen till förmån för en snällare typ av hudvård; exempelvis cocktails med probiotika, antioxidanter och ceramider som ger en bra hudhälsa och stärker barriären på ett skonsamt sätt.

Vi ser nya varianter av A-vitaminet Retinol som främjar hudens kollagen och elastin vilket gör den mer spänstig med färre rynkor. Retinyl är en uppgradering av ämnet, eller Retinal som är en billigare variant. Men även vitamin C mot glåmighet har fått ett lyft med hjälp av ny teknik.