Intervju med hudvårdsexperten Amanda Thörn

Intervju med hudvårdsexperten Amanda Thörn

I vår blogg kommer vi förutom att lyfta produkter även uppmärksamma experter med lång erfarenhet och stor kompetens inom hudvård, som delar med sig av sina bästa tips till Renlive.se-läsarna. I detta inlägg träffar vi Amanda Thörn, en hudterapeut som varit verksam sedan 00-talet och som driver salongen Skin&Care By Amanda.

Berätta gärna lite om din bakgrund, hur länge har du varit i branschen och när startade du eget?

Jag utbildade mig på Gilda Skolan och tog svensk och internationell examen i augusti 2007. I september samma år startade jag mitt företag och hyrde ett rum på The Body Shop där jag även jobbade som butikschef. Jag har alltså jobbat som hudterapeut i snart femton år och har analyserat otroligt många hudtyper i mitt jobb.

Varför är det så viktigt att besöka en salong eller klinik med jämna mellanrum för att se om sin hud?

En god hudhälsa är otroligt viktigt. Har du en fin och välmående hud så mår du också bättre. Vi utsätter huden för väldigt mycket dagligt slitage som väder, avgaser, ohälsosam mat, sol, blått ljus med mera, och då krävs ett regelbundet jobb för att reparera huden också. Jag rekommenderar att man hittar en hudterapeut som man litar på, som gör noga analyser och uppföljningar så att din hud behandlas rätt. Jag rekommenderar inte att man mixtrar på egen hand då produkter är kemi och inte ska blandas hur som helst. Du behöver dessutom veta exakt vad du har för hudtyp och känna till hudens tillstånd i stunden för att kunna välja rätt produkter.

Vilka hudvårdsbehandlingar är populära just nu, vad ser du mer och mer av?

Jag jobbar väldigt mycket med radiofrekvent ström, IPL som är högintensivt ljus, ultraljudsvågor som ger ansiktslyft och Dermapen där man arbetar med micronålar. Just nu inför semestern går den radiofrekventa strömmen varm, som bland annat erbjuder uppstramning. Den medvetna konsumenten är intresserad av apparatur, både på salong och för hemmabruk, därför gör jag inte mycket av de klassiska ansiktsbehandlingarna längre. Kunden vill ha resultat. Portömning är dock fortfarande populärt, men att man då bakar in det i en mer resultatinriktad behandling eller som första behandling innan man går på en kur.

Hur ska man bäst ta hand om sin hud hemma, mellan besöken?

Underhållet hemma är väldigt viktigt och jag tycker även att det är viktigt att du och din terapeut gör upp en plan för din hud. Hos mig jobbar vi med produkter som jag har rekommenderat och har stenkoll på för bästa resultat. Alla andra produkter får pausas. Om jag ska kunna leverera resultat behöver jag känna till allt som läggs på huden, och därför tipsar jag om de produkter som jag gjort noga efterforskning på och därefter valt att ta in på min salong. Vi lägger en plan på en rutin vilket är viktigt att kunden följer och underhåller hemma för ett varaktigt resultat. Personligen älskar jag apparatur för hemmabruk så det rekommenderar jag varmt till mina kunder som är intresserade. Det är dock viktigt att ta hjälp när det kommer till att hitta apparatur för hemmabruk. Fel val kan skada huden och vi vill ju bara att huden ska få det bästa.

Finns det några hudvårdsmärken eller produkter du gärna rekommenderar till alla, även om du inte fått tillfälle att göra en konsultation?

Jag skulle säga att Renlive är tryggt och säkert. Och jag skulle aldrig rekommendera att en kund experimenterar på egen hand med ett märke som innehåller syror. Nu verkar tack och lov syratrenden ha minskat. Ett tag klickade kunder hem dem för glatta livet utan att vara medveten om problematiken, vilket resulterade i att många fått för tunn hud med mycket ytliga kärl och även den inflammatoriska hudsjukdomen perioral dermatit. Man måste verkligen läsa på om syror och hantera dem rätt vid användning. Alla hudtyper är olika, vissa tål mer, andra mindre. Renlives produkter kan du dock köpa hem på egen hand utan problem då de är effektiva utan att vara skadliga.