Om hudpigmenteringar

Om hudpigmenteringar

Uppljusande hudvård har länge varit populärt i Asien, där man ser pigmenteringar som ett tydligt ålderstecken. Här i solfattiga Väst välkomnar vi en solkysst look med fräknar, men när de söta prickarna går över till hyperpigmenteringar blir det mindre roligt.

Detta är alltså den term som används för att beskriva områden med ojämn pigmentering i huden. De visar sig när produktionen av melanin ökar, vilket är det pigment som styr din hudton. Hyperpigmentering uppträder som mörka fläckar och får huden att se ojämn ut, och kan ligga latent längre ner i hudlagren för att sedan stiga till ytan vid solexponering, hormonförändringar eller stigande ålder. Tråkigt såklart, men det finns vissa botemedel!

Behandla på klinik

Den bästa behandlingen för pigmentfläckar orsakade av ökad ålder och sol, är IPL-behandling. IPL är högintensivt ljus och tekniken används förutom vid pigmenteringar till att behandla akne, rocacea, ytliga kärl eller för att uppnå hudföryngring alternativt permanent hårborttagning. Vid behandling på pigment absorberar det ljuset vilket omvandlas till värme i de celler som innehåller för mycket mörkt melanin, och bromsar det. Beroende på vilken typ av pigmentfläck du har ligger de olika djupt i huden. Det kan därför krävas en till minst tre behandlingar innan en klar förbättring av fläckarna syns. Är de ytliga försvinner de efter endast en gång med lite tur, men man ska då vara medveten om att de kan komma tillbaka lika snabbt vid solning utan SPF.

Husmorsknepet

Aloe vera sägs kunna hjälpa till att behandla hyperpigmentering och pigmentförändringar. Växtjuicen innehåller Aloesin som kan vara en problemlösare, och fungerar genom att ämnet hämmar produktionen av melanin i huden. Men det kanske bästa tricket är ändå att förekomma genom att bära solskyddsfaktor året runt, för att blockera de skadliga UV-strålarna som ofta ligger bakom.

Uppljusande ansiktscrème

Självklart finns det även anpassade hudvårdsprodukter speciellt framtagna för att angripa missfärgningar. Derma Light har en toppmodern formula bestående av 100 % naturliga ingredienser som är snälla mot huden, och minimerar pigmenteringar i ansiktet utan att orsaka irritation. Crèmen innehåller inte hydrokinon som är den vanligaste ingrediensen i uppljusande produkter och som kan skapa stor känslighet. Istället är det synergieffekten mellan nanoteknologi och det plantbaserade ämnet arbutin som ger en skonsam men effektiv uppljusning över tid av hudmärken orsakade av åldrande och sol, liksom hyperpigmentering vid hormonell obalans. Arbutin förebygger även ny pigmentering genom att fördröja melaninproduktionen när huden utsätts för UV-ljus. Produkten ger ett naturligt skydd mot solen, medan fuktgivande växtextrakt och fuktbindande hyaluronsyra ger maximal återfuktning samtidigt som rynkor reduceras. Appliceras lokalt morgon och/eller kväll med en lätt massage.