Serum VS ansiktsolja

Serum VS ansiktsolja

Serum VS ansiktsolja, vad har dem ens gemensamt? Jo, båda är hudvårdande ansiktsprodukter, som påminner om komplement men som har kommit att bli avgörande steg i varje fullbordad hudvårdsrutin. Vi reder ut skillnaderna, samt hur och när de används.

 

Enkelt uttryckt: Ett anpassat serum bör du använda två gånger om dagen, året om. Medan en ansiktsolja generellt är mer av en ”vid behov-produkt” – såvida du inte har väldigt torr hud som ständigt behöver djup återfuktning och extra näring. För en blandad hudtyp är det aldrig fel att ha båda kategorierna redo i badrumsskåpet, samt uppdatera inför varje ny säsong då bägge varianter kommer i olika texturer, tjocklek och innehåll. Men serum likväl som ansiktsolja är ofta komponerade med mindre molekyler än crème och kan därför jobba längre ner i hudlagren.

 

Vilken produkt ska användas på en problemhud?

Har du besvär av något slag som du vill avhjälpa, passar det ypperligt att punktmarkera med serum eller ansiktsolja. Badda lite serum med anti age-egenskaper lokalt vid rynkor, eller dutta antibakteriell ansiktsolja på orenheter. En fylligare produkt kan svepas över torra partier, medan talgreglerande ditos kan göra nytta där huden är fet. Möjligheterna är helt enkelt oändliga så rådfråga gärna din hudterapeut om vad din hud behöver.

 

Hur gör man med serum respektive ansiktsolja?

Ett kraftigare serum eller ansiktsolja kan med fördel appliceras till kvällen, inför hudens återhämtning under skönhetssömnen. Dagtid kan det vara läge för en lättare produkt, samt även tänka på att det är viktigt med externt skydd. Exempelvis serum innehåller sällan SPF, men däremot ibland antioxidanter och annat som blockerar fria radikaler och förhindrar oxidativ stress. Ett sådant motverkande serum går fint att kombinera med ett mer renodlat solskydd i en dagprodukt, och ska appliceras under denna. Kvällstid kan ansiktsoljor appliceras under nattcrèmen alternativt ovanpå, lite beroende på syftet och vad som känns bekvämt.

 

Serum och ansiktsolja under vintern och sommaren.

Just nu när värmen är på väg blir huden hos de flesta bättre på att återfukta sig själv med hjälp av klimatet, och en olja kan kännas tung. En droppe vid sporadiska tillfällen kan räcka, och ett serum med nästintill vattenliknande konsistens är skön under en lättare daglotion eller gel. Är man som nämnt torr året om kommer dock ansiktsoljan att bli din bästa vän, också extremt fet hud kan lugna ner sin produktion av sebum då fett löser fett. Även när luften är kylig och gör huden känslig och narig är oljan oumbärlig – den räcker över tid så länge du förvarar den i medeltemperatur och försluter ordentligt, så kan du plocka fram den när du behöver.