Skönhetslexikon

Skönhetslexikon

skönhetslexikon

Hudvård kan verka komplicerad om man inte vet vad man letar efter i en produkt, ingredienslistan kan vara lång och framstå som en djungel till en början. Men när du väl bestämt dig för att satsa på en professionell rutin och lärt känna din hud och dess behov, bland annat genom att fastställa din hudtyp och dina varierande hudtillstånd - blir det lättare att hitta rätt. Vi har listat några vanligt förekommande ingredienser och annat som är bra att titta på när du väljer dina hudvårdsprodukter.

 

Aktiva ingredienser – Det finns en mängd olika ingredienser på marknaden när det kommer till hudvård, men de bästa och mest verksamma brukar kallas för aktiva ingredienser. Håll utkik efter dem som bäst uppfyller dina behov och unna dig det bästa för din hud.

 

Aloe Vera – En suckulent (växttyp som kan magasinera vatten) från Afrika. Det geléliknande innandömet i bladen utvinns och ger en vätska som är djupt återfuktande, skyddande och cellregenererande. Växten innehåller starka antioxidanter som skapar en skyddande hinna vilken stänger in fukten i huden. Aloe Vera stimulerar förnyelsen av kollagen vilket slätar ut rynkor. Saften hjälper även akne, reducerar ärr och lugnar irriterad och röd hud.

 

Antioxidanter – Dessa ger huden ett effektivt skydd mot yttre påverkan och de skador som UV-strålning, föroreningar och oxidativ stress. Dessa nämnda faktorer skapar fria radikaler som åldrar huden i förtid, något som motverkas av antioxidanter. De finns i utvald hudvård men även i kosttillskott och livsmedel – många av dem är vitaminer. Blåbär, apelsin, grönkål och rödbetor är bara några exempel på antioxidantrik kost.

 

Arganolja – Arganträd växer endast i sydvästra Marocko och dess olja framställs genom en avancerad process, vilket gör arganoljan till en av hudvårdens mest dyrbara oljor. Denna ingrediens verkar preventivt mot tecken på åldrande som rynkor genom sitt skydd mot fria radikaler och UV-strålning, återfuktar, slätar ut, hjälper bristningar, vårdar och mjukgör.

 

Ceramider – Finns naturligt i vår hud men efter fyrtio stannar produktionen av denna förening av fetter och lipider nästan helt. Ett tillskott av ceramider bromsar hudens åldrande, motverkar uppkomsten av rynkor och hjälper till att kapsla in fukt vilket ger en skyddande barriär som hjälper mot klåda, irritationer, torrhet, eksem, dermatit och psoriasis.

 

Glycerin – Denna ingrediens ger många fördelar till alla hudtyper, och ger en friskare hud. Den är återfuktande och gör huden mjuk och smidig, men behandlar även fet hud och motverkar akne, hudinfektioner samt även rynkor och fina linjer.

 

Hyaluronsyra – Denna mirakelsyra är en allsidig sockermolekyl med djupt återfuktande egenskaper. Hyaluronsyra finns naturligt i kroppen men framställs syntetiskt för hudvård och kan binda stora mängder vatten, vilket snabbar på cellvandringen som regenererar hudvävnaden och förbättrar tillförseln av näring och syre. Nya kollagen- och elastinfibrer bildas och huden håller sig smidig och fast, och ärr läker lättare med hyaluronsyra.

 

Kakaosmör – Detta smör består av fett som utvinns genom pressning av rostade och malda kakaobönor. Det gör huden sammetslen och är rik på antioxidanter som skyddar och vårdar. De höga halterna av fettsyror lindrar snabbt torr hud men smöret innehåller även fytosteroler som främjar och skyndar på hudens regeneration samt E-vitamin som motverkar förtida åldrande.

 

Kollagen – Ett av de mest eftertraktade ämnena inom hudvård. Detta fiberprotein har en unik förmåga att snabbt reducera ojämnheter i huden och binda stora mängder vatten, och är grunden i cellernas arkitektur. Efter tjugofemårsåldern börjar vi tappa det kollagen som bildas i dermis, men ingrediensen är även animalisk samt finns som växtalternativ från näringsrik tång alternativt marint kollagen som är extremt absorberande. Kollagen hjälper hudens struktur och bevarar den smidig och fast, återfuktar och reducerar rynkor och pigmentfläckar.

 

Peptider – Kollagenstimulerande ämne som förekommer naturligt i huden som hjälper hudcellerna att funktionera på bästa sätt. Ger en mer elastisk, spänstig och slät hud.

 

Retinol – Intensivt rynkbekämpande A-vitamin som är mycket effektivt mot hudens åldrande. Detta ungdomselixir är en stark antioxidant som exfolierar huden genom att avlägsna döda hudceller vilket slätar ut, men används även mot akne. Kan utvinnas vegetabiliskt, animaliskt eller syntetiskt.

 

Sheasmör – Utvinns ur nötter från heliga Afrikanska träd och är näringsrikt, fullt av mättade fettsyror och vitaminer vilket har en positiv effekt på huden. Innehåller A-vitamin som stimulerar kollagenbildningen och bekämpar rynkor, ger fast och smidig hud, läker akne och ärr, samt ger en skyddande barriär mot kyla på vintern och ett lätt skydd mot solens strålar.

 

SPF – Solskyddsfaktor som är en viktig del i din dagliga hudvård, för att skydda huden och förhindra att den åldras i förtid av solexponering. SPF visar hur bra skydd produkten ger mot UV-strålning, det vill säga hur många gånger solcrèmen ökar hudens normala skydd. En bra solskyddsprodukt bör ha minst SPF 30 och innehålla skydd mot både UVA och UVB.

 

UVA – Strålning från solen som gör att huden åldras snabbare vid exponering.

 

UVB – Strålning från solen som orsakar hudrodnader och solbränna.

 

Vitamin C – Ett viktigt ämne som snabbt går ner i huden och skyddar mot fria radikaler, gifter och solexponering. Naturligt finns vitaminet bland annat i citrusfrukter, nypon och broccoli men det framställs syntetiskt inom kosmetikaindustrin. Askorbinsyran i C-vitamin är instabil och behöver hållas aktiv med modern teknologi. Förutom att denna antioxidant skyddar cellerna mot skador från fria radikaler är vitaminet pigmentblekande, jämnar ut hudtonen och ger en rynkfri lyster.

 

Vitamin E – En av de viktigaste antioxidanterna vilken saktar ner hudens åldrande och skyddar cellerna mot fria radikaler och dess skadeverkningar. Heter även Tokoferol och kommer från olja i nötter, vetegroddar och frukt men tillverkas syntetiskt för kosmetika. E-vitamin slätar ut, skyddar mot UVB-strålning och gör huden flexibel och fast. Påskyndar även läkandet av ärr och hjälper vid eksem, hudinflammationer och psoriasis.