Syror och solljus

Syror och solljus

syra och solljus

Syror används för att öka surheten i livsmedel, men inom hudvård är det i huvudsak tre syror som är dominerande, för att exfoliera, rengöra, fräscha upp och få en jämnare, mjukare hud med mer lyster. Det är AHA (Alfa Hydroxy Acid), BHA (Beta Hydroxy Acid) och PHA (Poly Hydroxy Acid) som är vanligast förekommande i ansiktsvård. Dessa syror kan vara syntetiska men går även att utvinna naturligt. Syror för hemmabruk är något mildare än de som används i behandling på salong, men de ger fortfarande resultat på sikt.

 

Vad är skillnaden mellan syrorna?

AHA verkar exfolierande, och är en cocktail av olika sorters syror. Glykolsyra och mjölksyra är de mest effektiva syrorna inom AHA, dessa är också de vanligaste huvudingredienserna i syraprodukter som säljs för hemmabruk. Glykolsyran innehåller de minsta molekylerna i blandningen, vilket betyder att den kan gå djupt ner och jobba i huden. När den inte framställs syntetiskt kommer den från sockerrör, och dess främsta egenskaper är att avlägsna döda hudceller. Mjölksyra utvinns ursprungligen från sura mjölkprodukter och jästa frukter. Den är mildare än glykolsyran men ger ändå en mycket effektiv peeling. Glykolsyran förebygger torr och fnasig hud, och kan även reducera fina linjer och rynkor. Om du har blandad eller fet hud är mjölksyran bäst då den är balanserande. Men även en torr hudtyp får fördelar av denna syra som binder fukten i huden. Dessutom är mjölksyra antibakteriell samt bra mot synliga porer och akne samt pigmentfläckar orsakade av solen.

BHA är ett annat namn för salicylsyra och verkar djuprengörande och antiinflammatoriskt. Liksom mjölksyran fungerar BHA bra mot problemhud som akne och pigmenteringar, men skillnaden är att AHA är vattenlöslig medan BHA är oljelöslig. Med andra ord kan BHA med fördel användas för att lösa upp talg, smuts och olja i porerna.

PHA kallas även glukonolakton och denna milda syra kan användas dagligen eller av den med känslig hud. Den innehåller större molekyler än de andra syrorna, vilket innebär att den inte kan penetrera huden lika snabbt som exempelvis glykolsyran. Detta minskar risken för hudirritation. Precis som AHA och BHA peelar även PHA huden och ger den fräsch lyster. Den hjälper också till att balansera hudens fuktnivåer. Glukonolakton är dessutom en antioxidant vilken skyddar huden mot yttre påfrestningar som oxidering och läker skador.

 

Viktigt att tänka på

Huden behöver lite tid att vänja sig vid syror om det är första gången du använder dem, och är du osäker kan du applicera produkten på handleden och avvakta ett dygn för att se hur huden ser ut. Om du inte får någon reaktion eller irritation kan du börja applicera syran i ansiktet. Följ produktens rekommendation, men börja gärna lite försiktigt och halvera verkningstiden under en till två veckor beroende på känslighet och hur huden svarar.

Du bör för övrigt inte blanda syror för att få mer kraft, detta kan tvärtom få effekten att utebli eller till och med orsaka skador. Har man en blandad hud där olika syrors egenskaper behövs får man punktmarkera eller applicera produkterna vid olika tillfällen. Vissa hudvårdsmärken har däremot tagit fram noga fördelade syrablandningar för att få del av flera fördelar samtidigt. Man har då lägre koncentration av syrorna men får fina resultat. Om man vill använda flera produkter med syror i sin hudvårdsrutin, är ett tips att satsa på samma märke så att man vet att de fungerar ihop och inte stör hudens normaltillstånd.

 

Kombinera med solskydd

Men – kanske viktigast av allt! Syror ökar hudens känslighet, även om man använder den mildaste varianten, och då framförallt solkänsligheten. Exfolieringen har lett till att huden har gjort sig av med döda hudceller och dess skyddande barriär, och blir därför extra utsatt. Vid det här tillståndet är det lättare att bränna sig och få rodnader, irritationer och mörka fläckar vid solexponering. Därför måste huden skyddas ordentligt, framförallt de dagar du använder syra men även efteråt för återhämtning. Använd alltid solskydd med SPF 30 när du ska vistas utomhus, helst ännu högre. Och du kan ha för vana att främst behandla med syra kvällstid, så att huden får lite extra tid att reparera sig på natten innan den utsätts för solljus.