Välj rätt produkter genom att identifiera din hudtyp

Välj rätt produkter genom att identifiera din hudtyp

Det finns fyra grundläggande hudtyper, och din hudvårdsrutin bör inte bara bestå av professionella salongsmärken - den måste även vara noga anpassad efter just din hudtyp för optimal effekt. Att använda produkter för fel hudtyp kan vara kontraproduktivt och skapa obalans, men hur gör man för att välja rätt i djungeln?

Hudtyperna brukar delas in i normal, torr, fet/oljig eller blandad hud och detta styrs av genetiken. En hudtyp kan förändras över tid men är oftast mer bestående än de olika hudtillstånd som tillkommer, och som kan variera kraftigt beroende på säsong och andra inre och yttre faktorer som kan påverka. Så oavsett grundläggande hudtyp, kan din hud vara exempelvis känslig, röd, oren, lysterlös, uttorkad eller åldrad, tillfälligt, i längre perioder eller mer permanent. Man kan då lindra dessa tillstånd med hjälp av nischade produkter som även fungerar för den specifika hudtypen alternativt är för alla hudtyper.

 

Gör en konsultation

Din hud är unik och det kan vara svårt att avgöra om den exempelvis är torr, eller om du dricker för lite vatten. Ett akneutbrott behöver inte betyda att du har fet/oljig hud, även om det ofta hänger ihop. Bästa sättet att få veta säkert är att besöka en klinik för en personlig konsultation; en del ställen bjuder på detta men kolla vad som gäller i samband med bokning. Man kommer då att lysa på huden med en stark lampa och studera den under förstoringsglas, samtidigt som du får svara på frågor gällande dina vanor, hur du upplever huden och vad din målbild är. Du kommer att få tips på lämpliga produkter och hur du använder dem för önskat resultat.

Onlineshopping

Men även en del nätbutiker erbjuder digitala konsultationer med hjälp av tester och hudterapeuter, och ibland kan man spara en slant genom att klicka hem produkterna från nätet. Se bara till att du använder en seriös sida genom att göra lite research och läsa kundomdömen och liknande – om priset är väldigt mycket lägre än i andra butiker finns risken att det är piratkopior som säljs, något som är extremt ovanligt i en fysisk salong i Sverige.

Lär känna din hud

Är du observant på hur din hud upplevs kan du göra en analys hemma och försiktigt prova dig fram. Om du kan använda lite vad som helst utan några större problem har du förmodligen en normal hudtyp och kan handla därefter. Om du behöver smörja in dig ofta och till och med kan använda olja utan att ansiktet känns blankt har du en torr eller väldigt torr hud, och behöver då rikare produkter och gärna flera lager som absorberas mellan varje. Blir du snabbt blank efter en ansiktstvätt behöver du en lättare fluid eller lotion till din feta hud, gärna en talgreglerande som suger upp överflödig olja. En fet/oljig hud kan samtidigt vara känslig, och trots att det låter motsägelsefullt finns det produkter för detta. Är du torr om kinderna och blank i t-zonen (panna, näsa och haka) så är din hud blandad och det finns hudvård som ser om båda behoven, men allra bäst är att använda två produkter för detta. Välj även basmakeup efter hudtyp, och använd koncentrat eller punktmarkera där rynkor, orenheter eller rodnader förekommer lokalt. Tänk på att vara försiktig med generella rekommendationer från andra i din omgivning då något som gör underverk för dem kan vara rent förödande för någon annan.