Vi vet alla att man behöver dricka mycket vatten, undvika cigaretter och ta hand om huden med professionella produkter dagligen för att den ska må bra och hålla sig fin. Men vad är hudterapeutens kanske främsta tips? Att skydda huden mot UV-strålning. Och inte enbart på sommaren, utan året om – även molniga dagar och när solen inte märks av så mycket. För strålningen går igenom moln till viss del och det finns få yttre faktorer som kan göra så stor skada på huden som just solen.
Så om du vill vara säker på att undvika det för tidiga åldrandet, med pigmentfläckar, rynkor och uttorkning som solexponering garanterat kommer att bidra till om du går runt oskyddad; satsa på produkter med högt SPF. En dagcrème med SPF 15 räcker bra under vinterhalvåret, men så fort soltimmarna blir längre på vårkanten är det dags att trappa upp till SPF 50, och det gäller även särskilt de första dagarna om du åker på solsemester. Är man väl brun efter att ha vistats i solen kan man gå ner till SPF 30 och fortsätta med det vid utomhusvistelse.
Vad betyder SPF och UV-strålning?
SPF står för Sun Protection Factor och är en indikation på hur mycket UVB-skydd produkten ger. UVB-strålning i sin tur betyder Ultra Violet Burning och är det som orsakar hudrodnader och solbränna. A:et i UVA är en förkortning av Ageing och det är denna strålning som gör att man åldras i förtid om man solar mycket. Solcrème ska även skydda mot UVA-strålning med minst 1/3 av UVB-skyddet som är angivet på förpackningen. Så om du köper en produkt med SPF 30, innehåller den 30 i UVB och minst faktor 10 i UVA. Men dubbelkolla så att du verkligen får båda skydden.
Anpassning till tillstånd och hudton
SPF visar alltså hur bra skydd produkten ger mot UV-strålning, det vill säga hur många gånger solcrèmen ökar hudens grundläggande skydd. Om du normalt tål tio minuter i direkt solljus utan skydd innan du börjar bränna dig, så multiplicerar du faktorn med det. I detta exempel klarar du motsvarande fem timmar i solen med SPF 30, men då behövs ett ordentligt lager och att du smörjer in dig noggrant. Tänk också på att återapplicering krävs regelbundet då vi svettas bord produkten i värmen, och om du badar eller duschar under solningen måste du använda solskydd igen direkt efter.
Har man mycket ljus hud bränner man sig alltid och har svårt att bli brun, därefter minskar känsligheten med ljus, beige, ljusbrun/olivfärgad och mörkbrun hudfärg. Personer med mycket mörk hud har inbyggt skydd i melaninet och bränner sig aldrig. Så det gäller att utgå från din hudton om du har planer på att sola. Är du osäker på hur mycket du tål kan du besöka Strålsäkerhetsmyndighetens hemsida för att ta reda på din solkänslighet och tidsperspektiv med deras indelning i sex typer. Förutom hudtonen, kan det vara bra att tänka på hudtyp om man tenderar att hamna i känsliga hudtillstånd.
Förberedelse och eftervård
Tänk på att det är extremt viktigt att bli brun långsamt, dels för att inte bränna och skada sig, men också för att få ett hållbart resultat. Beakta och schemalägg tid i solen efter hudtyp och hudton enligt ovan, och gör gärna huden redo genom att exfoliera den med en peeling. På så sätt blir du av med gamla döda hudceller som ligger på ytan och blockerar, och huden förbereds för solljus.
Att använda en After Sun-produkt vid dagens slut är ett givet moment i en säker solrutin för att lugna en stressad och irriterad hud som blivit röd. Den verkar lindrande, återfuktande och reparerande efter solexponering.
Medan du jobbar på din önskade solbränna, finns det förstås en till positiv effekt att ta hänsyn till, nämligen att D-vitamin bildas i huden. Det hjälper bland annat kroppen att tillgodogöra sig viktiga ämnen som fosfor och kalcium. Så njut av solen och sola, men sola smart!